Dlaczego paznokcie stają się łamliwe i jak je wzmocnić? 

Zdrowe paznokcie są gładkie, połyskujące, lekko zaróżowione. Wszystkie niepokojące zmiany na płytce paznokcia są zazwyczaj objawem problemów ogólnoustrojowych. W tym artykule omówimy przyczyny łamliwości paznokci oraz podpowiemy, jak sobie z nią poradzić. 

Łamliwe paznokcie to najczęściej skutek niedoboru białek budulcowych, witamin i mikroelementów takich jak witamina A, B, C, E, magnez, wapń, krzem, cynk. Jeśli towarzyszą im podłużne bruzdy, może to świadczyć o poważnych chorobach wewnętrznych, na przykład osteoporozie lub zaburzeniach układu pokarmowego. Jeśli łamliwość jest nasilona, warto więc zrobić podstawowe badania.

 Jeśli badania nie wykażą przyczyny złego stanu paznokci, warto mimo wszystko zmienić dietę i zadbać o produkty bogate w białko (jaja, warzywa strączkowe, nabiał), wapń (mleko, żółtka jaj), żelazo (natka pietruszki), krzem (warzywa, owoce, skrzyp polny), magnez (kakao, migdały), cynk (buraki, kiełki pszenicy). Kondycję paznokci poprawią także oleje z wiesiołka dwuletniego i ogórecznika lekarskiego. Zawierają one dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odżywiają paznokcie. 

Jak chronić paznokcie przed czynnikami zewnętrznymi? 

Innymi przyczynami łamliwości paznokci mogą być detergenty, zimna temperatura, częste stosowanie sztucznych paznokci, długotrwałe moczenie w wodzie lub niewłaściwa pielęgnacja, na przykład używanie lakieru z acetonem. Aby zabezpieczyć dłonie przed szkodliwymi czynnikami, zaopatrz się w specjalistyczne kosmetyki: balsam do paznokci, bazę pod lakier i inne preparaty ochronne. Powinny mieć one w swoim składzie keratynę, która jest głównym białkiem budulcowym paznokci oraz istotne witaminy, najlepiej E i B5. Warto zdecydować się na preparaty dedykowane specjalnie do cienkich, delikatnych paznokci lub o specjalnym przeznaczeniu, na przykład służące odbudowie paznokci po zdjęciu tipsów. 

Staraj się unikać długiego moczenia dłoni w wodzie. Zamiast mydła stosuj delikatne preparaty myjące. Używaj rękawiczek ochronnych w czasie kontaktu z detergentami.